Pensjonen kom ikke

Kommentar: Tone Zander. Illustrasjonsfoto.

I dag er det den 20. mai og jeg skulle for første gang fått pensjonen min fra Nav. Den kom ikke! Jeg ble ikke overrasket, men sint og urolig. Jeg fikk bekreftet det jeg ofte har lest om; NAV svikter. 

Ugjennomtrengelig Nav
Hva har skjedd? Siden jeg ble pensjonist i januar har pensjonen kommet som den skal fra KLP. Etter at jeg fylte 67 år i april, ble pensjonen samordnet med Nav og KLP, og første utbetaling skulle være i mai. KLPs andel kom som den skulle den 15. mai – tidlig, men godt. NAVs andel kom ikke og da jeg gikk inn på min side i NAV, sto det at det ikke lå noen utbetaling klar. Jeg har ringt, tatt elektronisk kontakt, spurt og fått et slags svar. 

Det brenner
Jeg skal ikke trøtte dere med min historie, det ordner seg nok for meg. Litt krise, men mest uro. Tankene mine gikk fort til alle de hundretusenvis som i dag verken får dagpenger eller lønnskompensasjon. (Ordningen som skal sikre permitterte full lønn i 20 dager.) Mennesker som må vente i flere uker, kanskje måneder før de får det de har rett på. Regningene fortsetter å komme, utgifter til mat, strøm, lån og husleie må betales, men med hva? Det brenner, som en av de som er rammet sa til NRK. 

Tomt kjøleskap
Svaret fra arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen var: – Hvis du ser at kjøleskapet ditt er tomt, og du ikke har penger til å kjøpe mat, så må du ta kontakt med Nav for å få nødhjelp. 
Hva slags råd er det til folk som allerede har slåss i mange uker for å få de pengene de har krav på fra Nav. Som legger seg med uro og engstelse for neste dag, som får hjertebank og kvalmefornemmelser når de tenker på sin egen situasjon og den manglende støtta fra systemet som skal sikre oss i krisetider. Verken politikernes eller NAV-byråkratenes arrogante svar bidrar til noe annet enn enda mer sinne og frustrasjon.

Provoserende milliardstøtte med skattepengene våre
De fleste skjønner at bedriftene skal få støtte for å forhindre konkurs. Regjeringa har til nå delt ut en milliard for mars. Utbetalingene for april ventes å bli langt større. Bedriftene har fått penger, men ikke folk flest. Klassekampen presenterte i går noe de kalte støttetoppen for næringslivet. Blant de som har fått mest er blant annet Travel Retail Norway, et tysk-  og norskeid selskap med nesten 7 millioner. Selskapet er bedre kjent som de som driver tax free-butikkene på flyplassene. APCOA Parking Norway har fått nærmere 5 millioner kroner. Selskapet er et Tyskland-basert parkeringsselskap. Espresso House ligger også høyt på lista med rett over 4 millioner kroner. Søk på nettet, så finner du ut mye du ikke synes er ok om det selskapet. Selskapet er et tyskeid konglomerat med hovedkvarter i Luxemburg. Norske skattepenger har altså gått til å støtte store utenlandske selskap. 

Ikke ei krone for mye
Det er fort gjort å konkludere med at byråkratiet er mindre og enklere når det gjelder å gi kontantstøtte til de rikeste, de som har mest fra før. Nav-byråkratiet ser det derimot ikke ut til å være et ønske å gjøre noe med. Veldig, veldig urettferdig og provoserende.

Regjeringa ser ut til å være livredde for å gi ei krone for mye til de som er permitterte eller har mista jobben sin. Hva det gjør med skatteviljen til folk, bør bekymre politikerne.