Sentralbanksjefen fossror og bortforklarer

Kommentar: Tone Zander

Siden nyheten 26. mars om at hedgefondforvalter Nicolai Tangen skulle bli sjef for Oljefondet, har jeg ventet på, og håpet at de store mediene skulle fatte interesse for hvordan den styrtrike nordmannen har bygd opp rikdommen sin. Nå har VG og DN dratt i gang for alvor og NRK følger opp. Mediedrevet er i gang. 

Da en stolt sentralbanksjef Øystein Olsen offentliggjorde valget av ny sjef for Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, mangla det ikke på superlativer om Tangen. Olsen så ikke bare fornøyd ut, han så ut som om han hadde skutt gullfuglen. Og det hadde han på et vis gjort – hvis man bare teller vellykket- og egnethet i penger. Det er bare det at det norske folket også er opptatt av moral og etikk. Tangen, med sin lange erfaring i hedgefond, som egentlig handler om å være best til å vinne veddemål, passer ikke inn i folk flest sin oppfatning av hvem som bør forvalte oljeformuen.

Da Nicolai Tangen ble presentert, sa sentralbanksjefen at Tangen var veldig glad i Norge. Ja, vel, så fint a, men hvorfor sa du det, Olsen? Antakeligvis fordi Tangen stort sett har bodd i utlandet de siste 30 åra, og Olsen tenkte sikkert at det var best å slå fast at her har vi å gjøre med en skikkelig nordmann. Jeg tror faktisk at Tangen har vært så opptatt med å tjene penger at han langt fra har holdt seg orientert om de politiske og økonomiske debattene i gamlelandet. At Norges Bank ønsket å ansette en sjef for Oljefondet som har hatt egne penger i, og forvaltet fond registrert i skatteparadiset Caymanøyene, burde fått alarmklokkene til å ringe.  

Selv om en sjef for Oljefondet sikkert mest av alt skal ha god finansiell kompetanse, skader det ikke å ha norsk politikk under huden. For eksempel: Hvordan mener de folkevalgte at vår felles pensjonsformue skal forvaltes. Om den norske modellen og velferdsstaten. Om det norske arbeidslivet og våre idealer om fellesskap og lav ulikhet. Min påstand er at Nicolai Tangen ikke har tenkt disse tankene de siste tiåra. 

I intervjuet på NRK 26. mars sa Tangen at hans kanskje beste kvalitet som finansmann var at han tenkte motsatt av alle andre. Det betyr, slik jeg tolker det, at når alle de andre som konkurrerte om å vinne veddemålet gikk i en retning, så gikk han i motsatt. At han har lykkes med det på egne vegne, betyr ikke at det er riktig og ønsket metode for vår felles oljeformue på 10 000 milliarder kroner. 

I Politisk kvarter på NRK i dag (20.4) ble Øystein Olsen spurt om forholdene rundt ansettelsen av Tangen. Han svarer usammenhengende og nølende. Jeg vil si han fossror og bortforklarer. Ikke så rart når han blir konfrontert med at han kanskje ikke har vært grundig nok i ansettelsesprosessen. Blant annet ikke å ha vurdert godt nok om vedkommende gjennom sin finansielle karriere har vist seg å spille etter de etiske retningslinjene som gjelder for forvaltning av Oljefondet. 

Dette er et bilde av nettsida til Dagens Næringsliv, dn.no 20. april ca klokka 11.38

Siste, mens dette skrives mandag 20.4, klokka 11.38 opplyser DN at den påtroppende oljefondsjefen Nicolai Tangen sendte en e-post til Yngve Slyngstad med spørsmål om stillingen. Les mer på nrk.no