Luftraketter – en sikker vinner

Tekst: Tone Zander. Foto: Kari Holter

Visste du at det finnes noe som heter Naturfagsenteret, som er et nasjonalt senter for naturfag i opplæringa? Ikke det? Det hadde ikke jeg heller visst, var det ikke for ei venninne som jobba der før hun nylig ble pensjonist.  

De holder sikkert på med mye interessant, men akkurat nå har jeg lyst til å skrive om noen av de morsomme aktivitetene de foreslår voksne kan holde på med sammen barn og unge. En liten påminnelse: Mens koronaviruset fortsatt herjer, må vi sjølsagt forholde oss til generelle retningslinjer med hensyn til kontakt, avstand og samvær. 

Flyter egget?

Eggsperimenter i påska
Det finnes mye morsomt du kan gjøre med papir, tomme plastflasker, vann, jord, frø, ballonger, hyssing, yoghurtbegre og mye mer som er lett å få fatt i. Siden vi nå er i påskemodus, har Naturfagsenteret forslag til aktiviteter hvor egg spiller hovedrollen. Les mer om eggsperimenter her

En sikker vinner
Luftraketter er en sikker vinner, enten det er i barneselskap eller i 60-årslag, forteller venninna mi. Når jeg tenker meg om, det siste kan jeg skrive under på, for jeg har vært så heldig å få være med på eksperimentet sjøl. Du trenger papir, en papirsylinder, en slange, en plastflaske og litt småtteri til. Her er fullstendig oppskrift som du finner på en av temasidene til Naturfagsenteret.

Forskerfrø
Papirraketten kan gå høyere enn enn ni etasjers hus, den er lett å gjennomføre og koster nesten ingenting å lage, står det på nettsida. Vil du finne flere oppskrifter og ideer til eksperimenter og aktiviteter sammen med barna, gå inn på nettsida til naturfagsenteret.no og finn fram til temasidene som ligger lett synlige på forsida. Aktivitetene som er beskrevet her, og mange flere, finner du på forskerfrø.no

Det er deilig å være ute om våren også. Plukke hvitveis, se det spire og kjenne lukta av naturen.

Seniorsida ønsker alle en god påske og en deilig vår. Vi gleder oss til at livet etter hvert kan vende tilbake til (nesten)normalen og vi igjen kan ha det gøy med store og små i familien og vennekretsen.