Zingiber officinale

I dag vil jeg snakke om ingefær. Jeg er veldig syk, forkjøla. Ingen forståelse fra kona som påstår at det er manneforkjølelse og at jeg bør holde meg i bevegelse mens hun er på jobb. «Ikke bli sittende foran dataen hele dagen. Sett på en klesvask, tørk gjerne støv i stua, badet trenger å vaskes og ikke glem å ta ut av oppvaskmaskinen. Finn på noe spennende til middag, da», hører jeg, en stakkars pensjonist, idet hun forsvinner ut av døra. Jeg karrer meg opp av stresslessen og tar to paracet siden jeg helt sikkert har minst 39 i feber. Koker vann og finner fram det tilgjengelige vidundermiddelet, ingefærrot (tomt for konjakk). Ingefær hjelper mot alt, det står å lese på internettet.

Bare hør hva Urtekildens planteleksikon skriver:

”Ingefær er en svært varmende urt med skarp og bitter smak. Den virker kvalmedempende (virker gjennom det autonome nervesystemet, og ikke gjennom sentralnervesystemet), appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, magestyrkende, leverbeskyttende, kolesterolsenkende, øker sekresjonen av spytt og andre fordøyelsesvæsker (galledrivende), demper tarmgassproduksjonen (luftdrivende), styrker musklene i tarmene og fremmer peristaltikken, men virker også krampeløsende på magens glatte muskulatur. 

Videre stimulerer ingefær blodsirkulasjonen (mildt hjertestyrkende ved at den øker sammentrekkingen av hjertemuskelen), reduserer mengden blodlipider og beskytter mot sammenklebing av blodplatene. 

Ingefær virker ellers svettedrivende (noe som fører til avkjøling av huden), mildt urindrivende, slimløsende, luftveisrensende, hostedempende, febersenkende, avslappende, hudirriterende (rødmefremkallende), betennelseshemmende og smertelindrende (ved å hemme biosyntesen av prostaglandiner og leukotriner), bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, antiparasittisk, ormedrepende, antiseptisk, avførende, afrodisierende og hjertestyrkende. 

Ingefær er ellers en antioksidant og et yang-tonikum. ”

Jeg slurper i meg vidunderteen, og føler meg faktisk litt bedre.

Men nå er jaggu dagen nesten gått. Det tar tid å leite fram riktig og trygg informasjon på nettet. Jeg får nok ikke gjort så mye i huset i dag. 

Mon tro hva kona sier?

Bård Karl Jakobsen
inDisponent