Ut på tur, aldri sur – sa Oslos befolkning

Innbyggerne i Oslo tyr til skogen, parkene og sykkelveiene i disse koronatider. Aldri har det vært så mange i Tøyenparken klokka fem om ettermiddagen utenom på de varmeste sommerdagene. Eller i Årvollåsen midt på dagen midt i uka.

På Østlandet har det vært strålende vær hele uka. Folk løper og leker, går og prater, spiller fotball, sykler og spiser. Det er tydelig at familier og de som kjenner hverandre holder sammen, mens vi holder god avstand til de vi tilfeldigvis møter og ikke kjenner. Da hopper vi gjerne til side en meter eller to. De fleste har god tid. Unga skal verken i barnehage eller på skolen. Mor eller far, eller ingen av dem, skal på jobben. Med mindre de tilhører yrkesgruppene som er helt nødvendige for å holde samfunnsmaskineriet i gang. Det er koronakrise i landet, og folk forholder seg respektfullt til rådene som er gitt oss av myndighetene.

Hengekøyene hang tett i Årvollåsen, men ikke for tett.

Ut på tur må være noe som ligger i sjela vår. Tidligere undersøkelser har vist at åtte av ti nordmenn synes friluftsliv og tur er stas. Noen ganger har jeg lurt på om akkurat det kan være riktig mens jeg har gått eller sykla på tomme stier i marka. I disse dager feies tvilen til side. Nordmenn elsker å være ute på tur. I skogen, i parker, på sykkelveiene – overalt hvor vi trygt kan ta oss fram ved egen fysisk innsats kryr det av folk. Og, til tross for for det skumle viruset som har sendt oss kollektivt ut i sola, så ler vi og koser oss, i alle fall så lenge vi er ute.

Liabratten – 333 trappetrinn og 260 meter lang er bygd av 4 sherpaer fra Kunde i Nepal.

Noen har snakka om portforbud, mens andre sier det jeg helst vil høre: Dersom vi holder god avstand til hverandre når vi er utendørs, så er det ufarlig og heller å anbefale å gå tur, både for psyken og kroppen. Smittevernlege Tore Steen i Oslo kommune sier til Dagsavisen( 19.3 ) at han mener det er trygt å gå på tur, men anbefaler å holde et par meters avstand til de som går i samme retning som en sjøl.

I den fasen vi nå befinner oss, tror jeg et portforbud ville være farligere for folkehelsa enn tur og frisk luft, bare vi husker å holde avstand til hverandre.