The City of Dreaming Spires – bli kjent med Oxford, del 1

Tekst: Musicus emeritus Frode Hammer, anglofil samfunnsøkonom 

For en tid tilbake hadde jeg det store privilegium å delta på et sommerkurs ved Universitetet i Oxford, lagt til Exeter College (grunnlagt i 1314). Kurset het History, Politics and Society. Oppholdet var meget vellykket på alle måter, noe jeg bare måtte skrive hjem om. Jeg håper at reisebrevet mitt kan inspirere mange til selv å oppleve Oxford – når vi igjen kan begynne å reise. 

Frode Hammer

Oxford – bare nevn navnet og enkelte akademikere vil umiddelbart innta grunnstilling. Men Oxford er så mye mer enn snobbete, akademiske sirkler. Oxford er lett å nå, lett å finne fram i, lett å like og lett å vende tilbake til.

Ikke langt fra London
London er Storbritannias hovedstad og stadig blant de mest populære reisemål for nordmenn på utenlandstur. Det er ikke å forundres over, for London sies å bestå av tusen landsbyer, med andre ord så mye å velge blant at alle kan finne seg en favorittbit av byen. Det sies også at dersom en er lei av London, ja, så er en lei av livet også. Men enten man nå faktisk er lei av livet eller bare ønsker å gi London fri en dag, er Oxford et godt alternativ. Flere reisehåndbøker om London dekker også Oxford, så det er bare å bestemme seg og kaste seg på toget fra Paddington Station. Det går minst et par tog i timen, og de bruker i underkant av en time på turen. Bussene går også ofte og er gjerne rimeligere, men har du bare en dag til rådighet, må du velge det raskeste transportmiddelet.

Oxford på en dag
For det er mye å oppleve i kulturbyen Oxford, både av kirkelig og mer verdslig karakter. Egentlig er en dag altfor lite, en uke ville vært mer passende. Men la oss si at du har begrenset tid til rådighet. Togstasjonen ligger et snaut kvarters gange vest for selve bykjernen. Men det er flatt og lett å gå. Og kommer du tidlig på dagen, som du bør – og særlig hvis været er dårlig, som det ofte er på de kanter – kan du starte dagen med en kaffe i «Covered Market». En gang i tiden var dette «vanlige» gater som hadde navn etter hvilke butikker som lå der, for eksempel Butcher Street. Du finner fortsatt slakteren der, men det er kanskje designbutikkene som dominerer. Og kafeer. Så kjøp et kart, legg opp en plan og la deg sjarmere.

Sentrum er lite – bruk apostlenes hester
Etter pausen tar du sikte på utgangen mot Cornmarket. Denne gågaten går omtrent nord – syd, og er full av kjedebutikker, de samme som du finner i London. Men det er et mylder av folk, og ofte viser gatekunstnere sine ferdigheter. Over Cornmarket krysser det to hovedgater med 150 meters mellomrom, Broad Street og High Street. Og det er, med noen unntak, øst for Cornmarket at disse gatene har noe for seg. Den videre utforskingen av «the City of Dreaming Spires» gjør du best med apostlenes hester, for byens sentrum er ikke særlig stor i utstrekning, og det er på «innsiden» Oxford har sin sjarm. Særlig der hvor bussene ikke har lov å kjøre ligger den ene hemmeligheten etter den andre som gjør Oxford til en by det er verdt å være turist i noen dager. Det er miksen av overkommelig størrelse, gammelt og nytt, town and gown, aktivitet og stille og uoppdagede perler som gjør Oxford til et attraktivt reisemål.

Studenter allerede fra 1100-tallet
Noe du lett oppdager, er alle collegene. Det er i alt 39 av dem, spredt rundt i byen – og noen utenfor. De er en vital del av bybildet og står for mye av det som skjer i byen. Det er noe uklart når det første colleget ble etablert, men en tror at de første studentene samlet seg i Oxford allerede på 1100-tallet. De første collegene, Merton College og University College ble imidlertid ikke etablert før på midten av 1200-tallet. De mer kjente collegene, St John’s og Trinity, kom på midten av 1500-tallet. Det siste er Kellogg’s (riktig, det er finansiert av han med corn-flakes’en), ble etablert i 1990.

Konflikter mellom befolkningen og studentene
Forholdet mellom byens øvrige befolkning og studentene («town and gown») har tidvis vært konfliktfylt. I 1220 var det riktige kamper, og studentene rømte byen. Mange dro østover. En kan derfor gi opptøyene i Oxford noe av æren for at Cambridge University ble dannet, selv om det første colleget der ikke ble formelt åpnet før i 1271. 

Foruten konflikten mellom universitetet og byen også under borgerkrigen (1642-1646), kan noe av årsaken til spenningen mellom town og gown også finnes i universitets mange privilegier. Eksempelvis hadde universitetet to seter i Parlamentet helt fram til 1950-tallet. Avstanden mellom universitetets vel 20 000 studenter og byens 150 000 innbyggere eksisterer fortsatt, men den voldelige konfrontasjonen er et tilbakelagt kapittel.

Inspector Morse
For oss nordmenn er kanskje Inspector Morse (Detective Chief Inspector Endeavour Morse) en av Oxfords mest kjente skikkelser. Han frekventerte også collegene hyppig og falt om og døde like innenfor murene til Exeter College (etablert i 1314). De fleste av collegene er åpne for turister, og flere er et besøk verdt. Som besøkende må du bare passe på å ikke følge Sergeant Lewis’ eksempel og trampe rett over plenen i stedet for å gå rundt: Plenen er nemlig forbeholdt professorene og deres venner.