Bli kjent med Oxford, del 2

Tekst: Frode Hammer, anglofil samfunnsøkonom 

I del 1 om Oxford skrev jeg litt om universitetet og collegenes historie og forholdet mellom town og gown. I denne artikkelen blir det noen få tips til spisesteder og puber, museer, kultur- og fritidsaktiviteter. Oxford har nok til å tilfredsstille de aller fleste. 

Favoritt-puben til forfatter JRR Tolkien

Spisesteder og puber på hvert hjørne
Nærmer det seg lunsjtid, er det ingen grunn til bekymring: Med tusenvis av studenter til enhver tid og et betydelig antall tilreisende, er tilbudet av kafeer, restauranter og andre spisesteder bredt. En av de mange sandwich-barene er gode og rimelige alternativer for en rask snack. Eller hva med å spise lunsj på pub’en? Gå for eksempel fem minutter oppover fortsettelsen av Cornmarket, St Gile’s, og finn Lamb and Flag på høyre hånd. Der serveres både god mat og godt drikke. Vis a vis ligger JRR Tolkiens og CS Lewis’ vannhull, The Eagle and Child, (nicknamed «The Bird and Baby») som også er et godt alternativ. Disse ligger rett ved, og er eid av et av de rikeste collegene i Oxford, St John’s (etablert i 1555).

Balliol College hvor både kong Olav og kong Harald har studert

Her har norske kongelige studert
Velger du i stedet å svinge til høyre inn Broad Street, passerer du Balliol College (etablert ca. 1263) på venstre hånd, rett overfor turistinformasjonen. Blant Balliols studenter finner vi både kong Olav og kong Harald. Heller ikke denne veien er det langt til en pub. For Inspector Morse-fans er kanskje The White Horse, litt lenger ned i Broad Street, det ultimate valget. For ikke å nevne The Turf i Bath Place, som er en rikelig belønning dersom en velger veien på smale stier gjennom trange passasjer. Letteste adkomst er via Holywell Street: Du går østover fra turistinformasjonen, styrer unna pub’en The King’s Arms, du har bedre tilbud i vente, og tar tredje gate til høyre (Bath Place).

Englands eldste konsertlokale
Når du tar av fra Holywell Street, har du akkurat passert en hvit og unnselig bygning på oversiden av gaten. Det er Holywell Music Room, påstått å være det første offentlige konsertlokalet i England – tidligere ble konserter holdt privat hos de øvre sosiale lag. Holywell Music Room er fremdeles et utmerket kammermusikklokale hvor det jevnlig avholdes konserter. Går du i stedet sørover langs Cornmarket, nedover St Aldates, kommer du straks til rådhuset (Town Hall). Her finner du byens museum med en interessant og morsom framstilling av byens historie. 

Klassisk musikk
Musikkinteresserte vil nok ha stor interesse av å fortsette et par minutter videre sørover for å finne Bath Collection of Musical Instruments. Og så passer det kanskje med en forfriskning etterpå på The Bear i Alfred Street, åpnet i 1242. Når vi først snakker om musikk, er det nok stort sett det klassisk-musikk-elskende publikum som får sine behov dekket i Oxford. I tillegg til konsertsalene, der Sheldonian Theatre som Christopher Wren bygget som seremonilokale i 1663 inntar en særstilling, er det ofte konserter i byens kirker, hvorav mange på collegenes eiendom. 

Hva bør en ellers få med seg? 
The Ashmolean Museum er landets eldste og, i likhet med British Museum i London, fullt av tjuvgods, både egyptiske mumier og keramikk fra Mesopotamia. I Broad Street finner du The Story Museum, nettopp gjenåpnet etter en omfattende oppgradering, kanskje mest egnet for barn og unge.

Go punting! Oxford ligger der elvene Thames og Cherwell løper sammen. Lei en av de flatbunnede prammene (punt) og stak deg og din kjære oppover River Cherwell, fra Magadalen (uttales /mådlin/) Bridge og forbi St Catherine’s College til The University Parks rett nord for bykjernen. Eller lei deg en båt med sjåfør. 

Du vil nok fort oppdage at du trenger mer enn én dag for virkelig å bli kjent med Oxford. Så når du etter en opplevelsesrik dag duver tilbake med toget til de tusen landsbyene, kan du planlegge neste besøk. Og kanskje du da bare skal rusle rundt og suge inn byens atmosfære, beundre bygningene og kjenne historiens sus.

Oxford er lett å nå, lett å finne fram i, lett å like og lett å vende tilbake til.