Toto Rina

Sicilia – kontrastenes øy, del 2

Tekst: Jan Zander

Zander på vei til Antimafia-senteret i Corleone. Typisk nok, kulehull i skiltet.


Ingen artikkel om Sicilia uten noen ord om mafia. Mafia finnes i mange utgaver, og den sicilianske versjonen, Cosa Nostra, har vært den viktigste og mest fryktede helt siden Italias samling under Garibaldi i 1861. En svak italiensk stat la grunnlaget for framveksten av Cosa Nostra, som opprinnelig ble dannet for å samle sicilianske bønder mot deres fiender. Den sicilianske mafiaen ble nærmest utradert under Mussolini, men etter at de samarbeidet med USA ved invasjonen av Sicilia under annen verdenskrig, fikk de fordeler og styrket seg på nytt. 
Omsetning av heroin, våpensalg og politisk korrupsjon har gjort Cosa Nostra til en betydelig økonomisk maktfaktor. Deres hensynsløshet og voldsbruk har gjort mafiaen fryktet, og i løpet av to år på 80-tallet ble tusen drap begått av Cosa Nostra-klanen fra Corleone. Volden toppet seg på mange måter med drapene i 1992 på Falcone og Borsellino, to dommere som var i ferd med å oppnå gode resultater i kampen mot mafiaen. 
Etter hvert har flere utgaver av mafiaen i andre deler av Italia overtatt Cosa Nostra sin lederstilling, Camorraen i Napoli og spesielt Ndrangheta i Calabria. Kampen mot mafiaen er intensivert, og mange hevder at Cosa Nostra ligger med brukket rygg etter massearrestasjoner de seineste åra.

Vittorio lager fantastisk sjømat med et bein i sjøen og et på kjøkkenet

Hos Vittorio i Porto Palo 
Enten har du vært der tidligere, eller så har noen anbefalt deg Ristorante da Vittorio i Porto Palo, du kjører ikke forbi eller detter tilfeldig innom dette stedet. Til det ligger restauranten, også med lekre, nyrestaurerte rom, så langt utafor allfarvei en kan tenke seg. 
Lander du i Palermo, er det en og en halv time i bil i retning Castelvetrano og Menfi. Om du ikke kjører sjøl, ordner Vittorio transport, det går ikke buss eller annet offentlig transportmiddel dit. Beliggende på en øde strand, med Afrika som nærmeste nabo ute i havet, kan du innimellom føle deg som en strandet Robinson. Men setter du deg til bords i restauranten, befinner du deg plutselig i Sicilias gastronomiske sentrum. Vittorio er en legende i det sicilianske kjøkken, og som mange andre steder på øya, er det sjømaten som dominerer, ja, den er nærmest eneherskende. 
Og så vinene da! Her blir du servert alle godsakene, spesielt de hvite, fra øverste hylle produsert på øya. En av de beste og velrennomerte produsentene, Planeta, holder til et par km unna. Legger du deg til på den lekre stranda, må du ikke bli overrrasket om et hestefølge med 15-20 ryttere kommer forbi i luntefart. Nærmere paradis kommer du ikke på Sicilia, ikke fortell andre om dette stedet! 

Søndagstur på stranda