Tekst: Jan Zander
Jeg har vært mange ganger på Sicilia, og som mange nordmenn liker jeg meg godt. Før jeg drar til spennende steder, setter jeg meg godt inn i historien, geografien, byer, mattradisjoner og finner fram til steder det er verdt å oppleve. Det samme gjelder restauranter og overnattingssteder. Så også på Sicilia. Ikke mye er overlatt til tilfeldighetene, og for meg og de jeg reiser sammen med har det gitt mange gode opplevelser.
Sicilia – tre tusen års historie
«Alle» har vært her
En stamme som opprinnelig hadde tilhold på det italienske fastlandet, «Siculi» på latin, måtte rømme og befolket i jernalderen den østlige delen av Sicilia, og det var denne stammen som gav navn til øya. Med sin strategiske beliggenhet midt mellom to kontinenter og sin opprinnelig fruktbare jord har øya gjennom historien hatt besøk av de fleste riker og folkeslag. Grekerne, romerne, araberne, normannerne og spanjolene har alle vært innom og satt sitt preg på øya. Du finner for eksempel flere godt bevarte templer på Sicilia enn i Hellas. Vakre greske og romerske teatre i Siracusa og Taormina er vel verdt en reise, og normannernes kirker og borger ser man fremdeles i blant annet Palermo, Catania og Monreale.
Sjarmerende så det holder
På Sicilia finner man vakre og storslåtte avenyer omkranset av slumområder, befolket av de fattigste blant de fattige. Søppel flyter overalt på øya, men ofte ser du det ikke på grunn av det utrolig vakre landskapet og en utsikt som tar pusten fra deg. Byene er vakre og stygge på én gang. For meg kan noen av de store byene på øya, ikke minst Palermo, minne om et Barcelona i forfall, men er likevel sjarmerende så det holder. Storbyenes pulserende og hysteriske trafikk, med biler, Vespa’er og forskremte fotgjengere i salig blanding, skiftes ut med slumrende og folketomme gater når du kommer til de mindre byene og landsbyene.
Sciacca – en siciliansk byperle
En av byene du absolutt bør reise til, er Sciacca på sørvest-kysten. Litt historie først: Romerne erobret byen i det tredje århundre f.Kr. og gjorde den til Sicilias sentrum for medisinske bad; termene. Byen levde høyt på dette i mange hundre år, ja, faktisk inntil for noen få år siden var det full aktivitet i Terme di Sciacca. Byen fikk navnet sitt da den ble erobret av araberne i 840, som i sin tur ble jaget ut av normannerne vel 200 år seinere.
I dag er byen mest kjent som en av Sicilias travleste fiskehavner, med yrende liv i fiskemottakene når båtene kommer inn. Byen ligger på en terrasse over havna, og Piazza Scandaliato er et naturlig sentrum, med en fantastisk utsikt mot havet. Under piazza’en ligger den gamle, pittoreske bebyggelsen, med smale smug der kun Vespa’ene kommer fram på hjul. Cous-cous står på menyen i mange av spisestedene og minner om den arabiske tilknytningen, men framfor alt er sjømat det du oftest blir servert.
Litt mer om Sicilia
I neste artikkel fra Sicilia har jeg skrevet litt om mafiaen, og jeg gir dere et knalltips om en vakker strand og, ikke minst, Vittorio`s restaurant og hotell som også ligger på sørvest-kysten. Vel en halv times kjøring fra Sciacca.