illustrasjon

Mallis tomatsaus

Mallis tomatsaus
Middelhavskosthold er bra for oss, og flere og flere nordmenn velger å satse på ingredienser og oppskrifter fra landene rundt Middelhavet. Sjøl er jeg mest kjent med italienernes kokekunster, og her følger en grunnoppskrift på tomatsaus.

Tomatsausen har svigermor Malli lært meg og hun igjen lærte den i løpet av de 12 åra hun, svigerfar og unga bodde i Italia på 60- og 70-tallet. Sausen er lett å lage, velsmakende og anvendelig. Anvendelig fordi den passer sammen med ulike «hovedingredienser» – som kjøttdeig, pølsebiter, bacon eller ekstra grønnsaker. Kan du lage denne sausen, kan du lage mange forskjellige pastaretter. 

Italiensk tomatsaus (4 personer, ca 80 gr tørr pasta til hver)
2-3 spiseskjeer olivenolje, helst extra virgin
3-4 fedd hakka hvitløk
Godt med hakka bladpersille (flat persille, italiensk persille)
En halv løk
1 liten gulrot
1 stilk stangselleri
1 boks hakka, hermetiske tomater
Salt
Basilikum
Rød pepper, tørka eller fersk
Revet parmesanost på toppen

Noe å tygge på i sausen: 200 gr kjøttdeig eller samme mengde god salsiccia (italiensk pølse), bacon eller ekstra grønnsaker, f.eks en liten squash, en halv paprika eller grønne, lange bønner. 

Sett i gang
Ha oljen, hvitløken og persillen i en jerngryte eller en flatbunnet stekepanne med høye kanter. La det surre et par minutter på ikke for sterk varme for hvitløken blir fort svidd. Ha oppi finhakka løk, gulrot og stangselleri og la alt surre sammen til grønnsakene har blitt myke og blanke. 
Hell oppi tomatboksen. Ta gjerne en skvett vann i boksen og rist forsiktig for å få med tomatrestene i bånn og langs veggene før du heller det oppi sausen. Den har bare godt av litt ekstra væske.
Salte, krydre og klipp opp basilikum, eventuelt flere urter du liker og ha i gryta. La sausen godgjøre seg på lav varme, gjerne en halvtime eller mer. 

Malli kutter grønnsakene i små biter

Litt mer i sausen
Enten du vil ha oppi kjøttdeig, salsiccia, bacon eller mere grønnsaker, steik det i en steikepanne før du blander det oppi sausen som står og putrer på plata. Da blir det mere smakfullt. Nå begynner det å lukte deilig i huset og naboene får sikkert lyst til å komme på besøk – og det kan jo være hyggelig. 

Kok opp pasta
Velg vanlig spaghetti, penne, skruer eller den pastaen du liker best. Italienerne har gjerne bestemte pastatyper til de ulike sausene, men så jålete trenger ikke vi å være. Ca 80 gram per person er passe hvis du har en salat og godt brød ved siden av.

Servering
Bland saus og pasta  sammen, enten i gryta eller i en stor bolle (men da synes jeg den blir fort kald) og sett på bordet. Forsyn gjerne gjestene dine, men la dem sjøl rive parmesan over før de setter gaffelen i den rykende varme pastaen.